fbpx

Business coaching vagy vállalatépítés? Tudja meg, melyikre van inkább szüksége!

A szintugrásra vágyó vállalkozások 80%-a nem az elkötelezettség, a tettrekészség miatt bukik el a növekedés útján. Hiányzik az a menedzsment tudás, az a vállalatépítési módszertan, ami nélkül hiába fordulnak a business coaching felé, hamar kudarcot vallanak. Na de cégtulajdonosként mikor van szüksége business coachra és mikor jön el az a pont, amikor csak a vállalatépítés segíthet?

Kérem, álljon meg egy kicsit, tegye a szívére a kezét, majd válaszoljon őszintén a következő kérdésekre!

Ön szerint a vezetői csapatában megvan minden, ami ahhoz kell, hogy a cég növekedése ne torkolljon káoszba?

Vállalkozása simán veszi az akadályokat és fejlődése töretlen?

Vagy folyamatosan azzal küzd cégtulajdonosként, hogy magára marad az operatív feladatokkal? Nem tudja, mi hiányzik Önből és munkatársaiból ahhoz, hogy végre jól szervezett vállalkozása legyen?

Bármilyen helyzetben is van a cége, egy külső szakértő segítsége nagyot lökhet vállalkozásán. Na de ehhez business coachra vagy vállalatépítésre van szüksége?

Mi is a business coaching? És miért nem előzheti meg a vállalatépítést?

A business coach támogatásával meghatározza, pontosítja a céljait és azonosítja a gátló tényezőket. Miután tisztázták a problémát, a coach segít abban, hogy ráébredjen arra, hogy mit kell tennie, min kell változtatnia a célok elérése érdekében.

A business coaching célja tehát az, hogy a legtöbbet, legjobbat hozza ki önből, és ez által vállalkozásából.

Ez mind szép és jó, de sok esetben csak hatástalan próbálkozás.

Lehet, hogy coachok ezrei kaptak most a szívükhöz, de attól még tény:

Ha egy cégtulajdonosban nincs meg a megfelelő tudás, akkor jöhet a céghez tonnányi ajánlólevéllel a világ legjobb coacha, akkor sem lesz előrelépés.

Persze, ezzel eszem ágában sincs hadjáratot indítani a business coachok ellen (főleg, hogy én is használok coaching eszközöket és az egyik legjobbnak tartott coach képzést végeztem el itthon). Igenis van értelme és rengeteg segíthet, de csak ott, ahol megvan ennek a táptalaja. 

Győződjön meg erről ön is, olvassa el a velünk dolgozó cégtulajdonosok visszajelzéseit!

Miért és mikor lehet hasznos a business coaching?

A coaching vagy business coaching egyike lehet a leghasznosabb fejlesztési eszközöknek az üzleti életben.

Bár személyekre, csapatokra és szervezetekre egyaránt fókuszálhat, legkiterjedtebben – de nem kizárólagosan – egyelőre Magyarországon inkább a nagyvállalatok használják, pedig lehetne sokkal szélesebb körben is alkalmazni.

A nagyvállalatok dolga ebből a szempontból könnyebb, hiszen nemcsak nemzetközi gyakorlatokra építhetnek, hanem olyan komplex rendszereket alkalmazhatnak, amit egy kkv nem tud magának megfizetni. És ebből adódóan – hacsak nem erején felül képzi magát a cégtulajdonos (vagy képzi a cég az alkalmazottakat)- a tudásban is jelentősen lemaradhat a középvállalat. Ez pedig a business coaching hasznosulását is akadályozhatja.

Miért nem elég csak a business coaching?

A business coaching tehát szilárd alap nélkül viszonylag gyorsan elérheti a korlátait a válallatépítés dimenziójában.

Mert akkor, ha egy cég alapítója vagy beosztott vezetői nem tudják, milyen dolgozni olyan cégben, amelyben fejlett a menedzsment kultúra, világos stratégia mentén haladnak és mindenki tudja, mi a dolga, akkor nem biztos, hogy a business coaching lesz a legjobb megoldás. 

Sőt, inkább veszélyes vállalkozás, mert nem azonnal derül ki, hogy nem műkődik, hanem sokkal később, ami súlyos időveszteséget (és pénzkidobást) jelenthet. 

Azért állíthatom ezt hitelesen, mert lassan 20 éve, hogy elkezdtem a stratégiai és üzleti vállalatépítési feladatok mellett a szervezetfejlesztéssel és a coachinggal foglalkozni. Éveken át tanultam és gyakoroltam, számos folyamatot vittem végig, jól ismerem a szektorban dolgozó kiváló szereplőket.

Ez a közös múlt is sarkallt arra, hogy a vállalatépítés az üzleti célok mentén határozza meg egy kkv fejlesztési céljait, akár a tulajdonost, a kollégákat, rendszereket, folyamatokat, a vezetői kultúrát vagy a stratégiát és a teljesítménymenedzsmentet kell új szintre emelni.

Egy cég egyszerre kell, hogy profi és emberileg élhető legyen, a business coaching az utóbbira koncentrál, a vállalatépítés mindkettőre.

Ahol nincs profi menedzsment tudás, ott a business coaching eredményei is korlátozottak maradnak, mivel képzésre, üzleti ismeretekre van sokkal inkább szükség.

Egy vállalati átalakulást átfogó módon kell kezelni, a részleges fejlesztések átmeneti sikert hoznak csak, a cég ezért idővel visszaáll a korábbi szintre.

Na de mi is pontosan a vállalatépítés?

A vállalatépítés legfőbb célja, hogy egy a tulajdonos személyes és üzleti céljait is támogató, önjáró, növekedésre képes vállalatot hozzon létre a tulajdonos támogatásával, amelyek egy profi menedzsment vezet.

 Ennek érdekében középvállalati cégtulajdonosok 100-nál is több sikeres vállalkozás fejlesztésének tapasztalatával és az ehhez szükséges teljes eszközrendszerrel gazdagodnak, hogy vezetői csapatukkal együtt kihozhassák a maximumot magukból és vállalkozásukból, mint életük legnagyobb alkotásából.

A folyamat eredményeképpen a cégtulajdonosok  erősítik a kapcsolatukat a kulcsemberekkel, örökre delegálják az operatív irányítási feladatokat, 3 másodperc alatt áttekintik a cég teljesítményét és heti 20 órát felszabadítanak saját személyes céljaikra.

Ha szeretne egy kis ízelítőt kapni a vállalatépítési eszközökből, szemléletből, töltse ki a Vállalati Erőnlét Növelése kérdőívet!

Vállalatépítés: Gombot a kabáthoz

A vállalatépítési megközelítés a Gombot a kabáthoz elvet vallja sikeresen. Látjuk, ha business coachingra van szükség, de azt is látjuk pontosan már a Vállalatépítési Alapozás során, ha esetleg tárgyi tudásra, menedzsment képességekre, a projektmenedzsment gyakorlat vagy az IT rendszerek fejlesztésére van szükség. Az irányadó mindig a tulajdonos jövőképe és az abból származtatott céges stratégia, lebontva éves és negyedéves lépésekre.

A kkv fejlesztések nagy része éppen azért bukik el, mert lokális megoldásokat alkalmaz. Ebből a coaching még a jobbak közé tartozik, de önmagában csak nagyon ritkán jár sikerrel, hiszen ez csak akkor lehetséges, ha minden egyéb eleme egy jól működő rendszernek a helyén volt, úgymond már csak az embereknek kellett jobban kibontakozni.

A vállalatépítés integrált szemléletet hoz. Több területet fejleszt, nemcsak egyet.

Egyszerre hoz létre profin vezetett és magas kompetenciájú szervezeteket, és abban a vállalatépítési dimenzióban helyezi előtérbe a fejlesztést, ahol ez mint növekedési korlát fennáll.

Az első lépés mindig jelenlegi helyzet tisztázása. Töltse ki Ön is a mindössze 5 percet igénylő Vállalati Erőnlét Növelése kérdőívet!

Mi a 3 legfontosabb különbség a business coaching és a vállalatépítés között?

A business coaching a legtöbbet hozza ki egy csapatból vagy egy vezetőből, nem speciálisan a cég építésére fókuszál, hanem az emberek fejlesztésére.

A vállalatépítés azon túl, hogy a legtöbbet hozza ki a tagokból, megad minden eszközt és szakmai támogatást, hogy a cég a következő szintre léphessen – ez kiterjed az emberi és az üzleti, stratégiai dimenzióra is.

A coaching célokat jelöl meg, ezek elérésére nem ad ütemezést, a vállalatépítés kétéves program, ahol a megfelelő tulajdonosi szándékkal az egész céget sikerül átalakítanunk.

Tanulságos történet

Az egyik nyugat-magyarországi gépkereskedő cég tulajdonosai élen jártak abban, hogy a munkatársak számára emberséges, vonzó környezetet biztosítsanak, ezért sok támogatást, többek között coachingot is alkalmaztak. 

Az üzlet ugyanakkor az elmúlt években csökkent, mert hiába volt egy jól élhető környezet, az üzleti célok hiányoztak a további fejlődéshez és elindult egy leépülés.

Útravaló cégtulajdonosoknak

Ha bármilyen tudás, kompetencia hiányzik önből vagy csapatából egy vállalat fejlesztéséhez, akkor azt a vállalatépítés hozza be, a coaching azzal dolgozik, ami már megvan az emberekben (lásd az informatikai rendszeres példát). 

A coaching egy kiváló fejlesztési eszköz, a megfelelő üzleti célhoz rendelten erős eleme lehet egy vállalatépítési folyamatnak, de sikere üzletileg csak és kizárólag akkor lesz mérhető, ha stratégiai és üzleti célokkal párosítjuk.

Ha a céget kívánja átalakítani és nem egy lokális megoldást keres, akkor a vállalatépítéssel kell mennie, ez ad teljes körű megoldást, ami időálló és az egész szervezetre gyakorol pozitív hatást.

Ha cégtulajdonosként ön is szeretne rálépni a vállalatépítés útjára és tiszta jövőképpel, világos céges stratégiával, erős szervezettel kívánja elérni a vágyott szintlépést, keressen bennünket bátran!

Meta: Mi a különbség a business coaching és a vállalatépítés között? Mikor, melyik lehet célravezető? Járjon utána a cikkben!

Ugorjon vállalatával a következő szintre!

Tegye rendbe velünk vállalkozása szervezeti struktúráját!

Együtt kidolgozzuk cége következő generációs, átlátható szervezeti struktúráját, meghatározzuk a vezetői pozíciókat és egyértelmű felelősségi köröket dolgozunk ki, melyek a vezetők és kollégák felelősségei az egyes pozíciókban.

Tegye meg az első alapozó lépést az önjáró cég irányába!