fbpx

Mielőtt felmondana munkatársának… 

„Vagy előre lépsz egyet a növekedés irányába, vagy hátrafelé a biztonságba.” 
/Abraham Maslow, amerikai pszichológus/ 

Megválni egy alkalmazottól sohasem könnyű. Akkor sem, ha évek óta dolgoznak együtt, akkor sem, ha csak néhány hónapja. Ebben a cikkben egy olyan módszert mutatunk be, amely megkönnyíti a döntést egy ilyen rendkívül érzékeny kérdésben. 

munkatárs, felmondás, HR
Vajon az adott munkatárs a megfelelő ember a megfelelő helyen?

Munkám során újra és újra hallok tulajdonosi beszámolókat szerencsétlenül sikerült – akár haraggal és sértődöttséggel tarkított – felmondásokkal. Hogy mi ennek az oka? Elmondom. 

A helyzet az, hogy miképp egy új kolléga felvételének és vállalati integrációjának sincs egyetlen, egységesen elfogadott gyakorlata – ezzel ebben az írásunkban már foglalkoztunk – úgy arra sincsen szabály, hogy mikor jön el az ideje végleg elköszönnie egyik emberétől.  

Még a régi motoros vezetők is hajlamosak túlzottan személyes, és szükségszerűen tragikus ügyként kezelni, ha meg kell válniuk valakitől. Ám ez téves megközelítés. Egy búcsú valójában annak az egyenes következménye, hogy az illető nem felelt meg a cég elvárásainak vagy értékrendjének. És egy következetes cégvezetést feltételezve ez azt is kizárja, hogy a cégben igazán jól érezhette volna magát hosszabb távon. 

Fektesse le pontosan az elvárásait! 

Sem a teljesítmény értékelés, sem a számonkérés nem képzelhető el, és nem is értelmezhető anélkül, hogy ne ismerné minden egyes pozíció gazdája a vele szemben támasztott igényeket (erről korábbi cikkünkben ejtettünk szót). Ennek megfogalmazása ezért is módszerem egyik alapköve.  

Ám erről a kollégákat tájékoztatni – jóllehet – elengedhetetlen, önmagában nem elég. Arról is meg kell bizonyosodnia, hogy a szóban forgó kolléga maradéktalanul megértette ezeket a kívánalmakat. Így elkerülheti el, hogy utólag derüljön ki egy esetleges félreértés. 

A követelmények részletes és írásos formában való ismertetése, illetve visszajelzés kérése ezekről azonban csak akkor hatékony, amennyiben az elvárások nem változnak hétről hétre. A folyamatos, követhetetlen változásnak egy átlagos beosztott nem képes megfelelni. Sőt: még egy szuperhős sem.  

növekedési korlát, vállalatépítés, HR, szervezetfejlesztés
Ha jó emberekkel veszi körül magát, nincs olyan növekedési korlát, amit ne tudna leküzdeni!

A növekedési korlátok emberi oldala

Mit lehet tenni, ha emberi / szervezeti korlátok állnak a cégnövekedés útjában?

Hogyan befolyásolja a cégtulajdonos személyisége és a szervezet kultúrája a növekedést? Hallgasa meg Martin Hajdu György tapasztalt szervezetfejlesztőt és integrálja az emberi oldalt a vállalatépítési folyamatban.

Lépjen tovább a vállalatépítésben és tekintse meg az alábbi videókat!

Szeretne többet megtudni arról, hogyan építhet sikeresen vállalatot?

Iratkozzon fel és nyerjen hozzáférést minden vállalatépítési videóhoz, eszközhöz és szakmai háttéranyagokhoz!
Győződjön meg a tényleges szakértelméről! 

Nemrégiben egy cégnél az igazgató áthelyezett egy értékesítő kollégát annak megkérdezése nélkül szállítmányozási pozícióba, mert emlékezett rá, hogy a férfinak ilyen végzettsége is van.  

Ez persze nem rossz kiindulópont, csakhogy a képesítést emberünk több mint tíz éve szerezte, és sosem használta. Három hónappal később aztán ki is derült, hogy az alkalmazott megváltozott szerepkörében katasztrofálisan muzsikál. Meglepő? Aligha. Holott ezt ki lehetett volna deríteni még a döntéshozatal előtt… 

És, hogy mi a történet tanulsága? Az, hogy Önnek meg kell győződnie arról, tehát nem elég rákérdeznie (!), hogy kollégája – vagy akit felvenni, netán áthelyezni készül – csakugyan rendelkezik a feladatához szükséges képességekkel, illetve a munkaköre betöltéséhez nélkülözhetetlen, naprakész szaktudással. Ez az eljárás második pillére. 

A 3 lépéses szabály 

Ha elvárásait lefektette, megbizonyosodott róla, hogy mindketten ugyanúgy értik a leírtakat, és beosztottja valós tudásáról is meggyőződött, adjon visszajelzést a kollégának teljesítményéről! A későbbiekben így hozhat professzionális döntést embere jövőjéről. Íme, a „3 lépéses szabály”! 

Találkozójuk során mindig hozzon konkrét példákat! 

Íme, néhány tipp, mit kell megtárgyalniuk: 

  • Mely elvárásnak kell megfelelnie, de ezidáig nem felelt meg?
  • Hogyan változtasson működésén, munkavégzésén, hogy teljesítse a követelményeket? 
  • Van-e bármi, amiben kollégája igényli az Ön támogatását a jobb teljesítmény érdekében?
  • Milyen következményekkel jár, ha tartósan nem képes megfelelni? 
  • Mi legyen a következő meetingjük időpontja, és addig pontosan miben kell javulnia? 

Ha embere munkavégzése már az első konzultáció után helyreáll, nincs további teendője. Ha szükség van második beszélgetésre, azt tartsa meg az előre meghatározott időpontban, és ugyanezen a kérdéssoron menjen végig, de ezúttal mondja el, miben látott, és miben nem látott előrelépést.  

Beszélgetéseik között minimum egy-két hét, maximum egy-két hónap teljen el. Így Ön látja majd kollégája fejlődését, vagy annak elmaradását, beosztottja pedig pontosan tudni fogja, hogyan áll a szénája. Így lesz a búcsú – ha arra kerülne sor – valóban a meg nem felelés egyenes következménye.  

A második beszélgetésen vesse fel, hogy amennyiben a kitűzött harmadik beszélgetésig – ami egyben a harmadik lépcső is – nem kerül sor a minimálisan szükséges változásra, elköszönnek egymástól. Legyen teljesen egyértelmű és konkrét, itt nincs helye a körülírásnak!  

Mindazonáltal, Ön igazán akkor biztosítja be magát – és cégét – ha a kollégát, akit nagy valószínűséggel kénytelen lesz elküldeni, viszonylag rövid időn képes pótolni. Ehhez vállalatát fel kell készítenie, a szervezetnek rendelkeznie kell HR-részleggel, vagy ilyen szakemberekkel. Ha még nem gondoskodott erről, számos fontos információt megtudhat a kis- és középvállalati HR szerepéről ebből a cikkünkből

Most akkor vele vagy nélküle?

Tekintsen találkozóikra úgy, hogy ezekkel vállalatát építi. És ez nem önámítás. Ugyanis Ön nem tesz mást, minthogy gondosan megvizsgálja: adott pozícióban a megfelelő ember ül-e. Szó sincs személyes ügyről: minden szervezet csak annyira erős, mint a leggyengébb láncszeme.   

Ha pedig végső soron nem következik be a szükséges változás, be kell váltania az ígéretét, el kell küldenie beosztottját. Ugyanakkor ezt immár abban a tudatban teheti, hogy Ön mindent megtett emberéért – és ez lényeges, hiszen, egy kollégája sorsáról határoz, ami nehéz teher tud lenni. 

  

Környezete ráadásul látni, és méltányolni fogja erőfeszítéseit, amivel Ön nem pusztán saját vezetői márkáját építi, de jó példával jár elől a többiek számára. A felmondás aktusát most nem részletezném, az egy külön business coaching alkalom témája.  

Mit vigyen magával ebből a bejegyzésből? 
  • Tartsa szem előtt, hogy amikor egy embere elküldéséről dönt, egyszersmind egy értékrendet képvisel, amihez – ha következetesen ragaszkodik – azzal mind kollégái, mind cége jól jár! 
  • Mindig fektesse le pontosan, mit vár el alkalmazottjaitól, és bizonyosodjon meg róla, megértették-e! 
  • Győződjön meg beosztottja képességeiről és tudásáról, és ne elégedjen meg azzal, amit embere állít magáról, mondani ugyanis mindent lehet!  
  • A megalapozott döntés meghozatalához elengedhetetlen, hogy visszajelzést adjon kollégájának, alkalmazza a „3 lépéses szabályt”! 
HR, szervezetfejlesztes, vallalatepites
Hogyan lehetne jobb vezető? Lépjen be a VÉ Tudástárba és ugorjon szintet!

Menedzsment deficit

NÖVEKEDÉSI ÉS CÉGÖRÖKLÉSI HELYZETBEN EGYARÁNT GONDOSKODJON RÓLA!

Miért korlátozza a menedzsment kompetencia hiánya a növekedést? Hogyan hátráltatja ugyanez a jelenség a cégöröklési folyamatot? Így számolja fel a menedzsment deficitet és alakítson ki önjáró vállalatot!

Lépjen tovább a vállalatépítésben és tekintse meg az alábbi videókat!

Szeretne többet megtudni arról, hogyan építhet sikeresen vállalatot?

Iratkozzon fel és nyerjen hozzáférést minden vállalatépítési videóhoz, eszközhöz és szakmai háttéranyagokhoz!

Budapest Business Live - Panelbeszélgetés

Középvállalati tulajdonosok növekedési úton

Mit mondanak hazai vállalkozások tulajdonosai, akik már bejárták vagy éppen most járják be cégükkel a növekedési utat. Milyen korlátokkal találkoztak és hogyan kezelték őket?

Lépjen tovább a vállalatépítésben és tekintse meg az alábbi videókat!

Szeretne többet megtudni arról, hogyan építhet sikeresen vállalatot?

Iratkozzon fel és nyerjen hozzáférést minden vállalatépítési videóhoz, eszközhöz és szakmai háttéranyagokhoz!

Válságkezelés a gyakorlatban

Ezt tették az önhöz hasonló cégtulajdonosok egy válsághelyzetben

Mit tehet, ha vállalkozása bajba került? 8 hazai középvállalati tulajdonostól kérdeztük meg, hogyan reagáltak cégük életében felmerült veszélyhelyzetre. Itt ismerheti meg a 80 legjobb intézkedést, amelyet sorstársai a gyakorlatban is kipróbáltak.

Lépjen tovább a vállalatépítésben és tekintse meg az alábbi videókat!

Szeretne többet megtudni arról, hogyan építhet sikeresen vállalatot?

Iratkozzon fel és nyerjen hozzáférést minden vállalatépítési videóhoz, eszközhöz és szakmai háttéranyagokhoz!

Ugorjon vállalatával a következő szintre!

Tegye rendbe velünk vállalkozása szervezeti struktúráját!

Együtt kidolgozzuk cége következő generációs, átlátható szervezeti struktúráját, meghatározzuk a vezetői pozíciókat és egyértelmű felelősségi köröket dolgozunk ki, melyek a vezetők és kollégák felelősségei az egyes pozíciókban.

Tegye meg az első alapozó lépést az önjáró cég irányába!

5 ok, amiért a cégek kétharmada nem éli túl a cégöröklési folyamatot!

A sikeres egyharmad időben felkészül!

Mi az az 5 ok, amiért a cégek több mint kétharmada nem éli túl a generációváltást? Hogyan ismerheti fel és mit tehet azért, hogy Ön a sikeres egyharmadhoz tartozzon? Figyelem: 100% gyakorlat!

Lépjen tovább a vállalatépítésben és tekintse meg az alábbi videókat!

Szeretne többet megtudni arról, hogyan építhet sikeresen vállalatot?

Iratkozzon fel és nyerjen hozzáférést minden vállalatépítési videóhoz, eszközhöz és szakmai háttéranyagokhoz!

Kockázattűrő vállalati modell

Cégtulajdonosként nem teheti meg, hogy nem építi be tudatosan vállalata működésébe a kockázatok professzionális kezelését és teszi kockázattűrővé vállalatát. Megmutatjuk, hogyan!

Lépjen tovább a vállalatépítésben és tekintse meg az alábbi videókat!

Szeretne többet megtudni arról, hogyan építhet sikeresen vállalatot?

Iratkozzon fel és nyerjen hozzáférést minden vállalatépítési videóhoz, eszközhöz és szakmai háttéranyagokhoz!

Generációváltás a cégében

Családban marad vagy idegené lesz?

Professzionális cégvezetés és professzionális tulajdonosok. Egyik nélkül sem lehet sikeres a generációváltás a cégben. Tudja meg itt, hogy készítse fel cégét és utódait egyaránt, hogy a céges vagyon a családban maradhasson hosszú évekig.

Lépjen tovább a vállalatépítésben és tekintse meg az alábbi videókat!

Szeretne többet megtudni arról, hogyan építhet sikeresen vállalatot?

Iratkozzon fel és nyerjen hozzáférést minden vállalatépítési videóhoz, eszközhöz és szakmai háttéranyagokhoz!

5 ok amiért megtorpant vállalkozásának növekedése

Hogyan ismerje fel, hogy mi áll a növekedési akadály hátterében?

Szétaprózottsád, menedzsment deficit, kézműves adatgyűjtés és sok más jelenség, amelyek egyfajta üvegplafonként meggátolják abban, hogy árbevétele szintet ugorjon. Tárja fel és számolja fel ezeket a korlátokat!

Lépjen tovább a vállalatépítésben és tekintse meg az alábbi videókat!

Szeretne többet megtudni arról, hogyan építhet sikeresen vállalatot?

Iratkozzon fel és nyerjen hozzáférést minden vállalatépítési videóhoz, eszközhöz és szakmai háttéranyagokhoz!

Vállalatirányítási rendszer bevezetése

bukás vagy siker?

Egy valós középvállalat történetén keresztül mutatjuk be, hogy mik a buktatók egy ERP (vállalatirányítási) rendszer bevezetésnél, hogyan készülhet fel megfelelően, továbbá mit kell tennie a bevezetés közben és azt követően, hogy kollégái egy hatékonyságot javító rendszert vehessenek használatba.

Lépjen tovább a vállalatépítésben és tekintse meg az alábbi videókat!

Szeretne többet megtudni arról, hogyan építhet sikeresen vállalatot?

Iratkozzon fel és nyerjen hozzáférést minden vállalatépítési videóhoz, eszközhöz és szakmai háttéranyagokhoz!

Hogyan lesz egy cégcsoport a valóságban is irányítható?

Midnen, ami a jogi struktúrán túl ahhoz kell, hogy a valóságban is működjön…

Sokan alakítanak észszerű holding- vagy cégcsoport struktúrát. De a vállalalkozás számára csak fél siker, ha a személyi függésből nincs továbblépés.

Lépjen tovább a vállalatépítésben és tekintse meg az alábbi videókat!

Szeretne többet megtudni arról, hogyan építhet sikeresen vállalatot?

Iratkozzon fel és nyerjen hozzáférést minden vállalatépítési videóhoz, eszközhöz és szakmai háttéranyagokhoz!

Cégcsoport kialakítás cégöröklési céllal

Jogi megoldások cégöröklési élethelyzetben

dr. Csővári István mutatja be, hogy egy cégöröklési helyzetben milyen cégcsoport strukturálási megoldások válhatnak hasznára

Lépjen tovább a vállalatépítésben és tekintse meg az alábbi videókat!

Szeretne többet megtudni arról, hogyan építhet sikeresen vállalatot?

Iratkozzon fel és nyerjen hozzáférést minden vállalatépítési videóhoz, eszközhöz és szakmai háttéranyagokhoz!