fbpx

Mindenki egyért!

„Mi is történik egy – a „beavatottak” számára rendkívüli értékű, a még tájékozódók számára misztikusnak hangzó – Mastermind csoportban? Miért elengedhetetlen a gyakorlatban beszámolni a vállalások végrehajtásáról, és miért fontosak a cégtulajdonosok számára a visszajelzések? És miért fontos az „ami Vegasban történik, az ott is marad” alapelv?” Krausz Zoltán

Képzelje el, ahogy cégtulajdonosként új szintre lép vállalkozásával. Létrehoz egy önjáró, vagyonfenntartási célokat szolgáló és növekedésre képes vállalatot. És most képzelje el, hogy ezt a hegycsúcsot nem egyedül, hanem 7-8 önhöz hasonló, elkötelezett, tűzben edzett, ugyanilyen célokat kitűző cégtulajdonos támogatásával mássza meg, egy képzett túravezető támogatásával, aki száznál több cég építésében vett részt!

Nagy vonalakban ilyen egy jó mastermind csoport. (Megjegyzem, nem szeretem az idegen szavakat, de egyszerűen nem tudtam a „mesterelme” kifejezést sajátommá tenni, ezért maradt ez a formája.) A Vállalatépítésben azért hoztam létre több ilyen csoportot, mert egyre gyakrabban jelent meg cégtulajdonosokban az igény, hogy hasonló kihívásokkal küzdő „sorstársaik” tapasztalatait és nézőpontjait megismerve, egymás történeteiből okulva haladjanak előre a cégépítés útján. És különösen erőssé tette a csoport összetartását az, hogy itt nem csak „általában” cégtulajdonosok, hanem cégjüket építő, szintet lépni kívánó cégtulajdonosok vesznek részt, akik egyben – létszám és árbevétel alapján – hasonló méretű cégeket is vezetnek. Végső soron minden ilyen „igényesen” összerakott és vezetett csoportot jó ötletnek tartok, és mindenkit bátorítok a részvételre. Minél erősebb ugyanakkor a közös nevező, érdeklődési kör vagy cél, a csoporttagok annál többet tudnak adni egymásnak. És minél inkább hasonló létszámú (nálunk például minimum 15-20-nál több tagú) és ár bevételű, hasonló kihívásokkal küzdő cégek tulajdonosai vesznek részt, annál erősebb a dinamika (további szabály, hogy egymással versenyző cégtulajdonosok külön csoportba kerüljenek).

HOGY FEST MINDEZ A VALÓSÁGBAN?

De mi is történik egy ilyen – a „beavatottak” számára rendkívüli értékű, a még tájékozódók számára misztikusnak hangzó – Mastermind csoport alkalmával? Először is a csoport nem egy alkalom, hanem egy folyamat. Az időtartamra a csoport vezetője tesz javaslatot, ami lehet fél éves, éves, de akár határozatlan időtartamú is. A lényeg, hogy a végleges döntést – hacsak nincs előre kijelölve például egy féléves időtartam – a csoporttagok közösen hozzák meg.

Ezt követően elindul a folyamat, amelyben átlagosan minden hónapban egyszer, fél vagy egy napra találkoznak a hasonló kihívásokkal küzdő cégtulajdonosok egy erre alkalmas helyen (jó esetben elég kávéval, vízzel és péksüteménnyel – legalábbis nálam ez működik, de lehet példa egy esti programmal egybekötött alkalomra is). A

tapasztalatom, hogy igazán sokat azok tudnak kivenni egy csoporttalálkozóból, akik egy-egy alkalom előtt pár percben átgondolják, hogy mi az cégükben, az életükben az aktuálisan legnagyobb kihívás, ami a legnagyobb figyelmet igényli tőlük, és ezt a témát hozzák be a mastermind csoportba.

A cél, hogy mindenki témájával foglalkozzunk. Ezt szolgálja az az előre meghatározott forgatókönyv, amit már számtalan alkalommal kipróbáltam és finomítottam hazai és nemzetközi gyakorlatok alapján. Lényege, hogy előre meghatározott időtartamú blokkokban a résztvevők elővezetik a kihívásukat, és minél pontosabban meghatározzák azt az elakadást, amivel kapcsolatban konkrétan támogatást kérnek a többi cégtulajdonostól. Addig nem haladunk tovább, amíg fel nem tárjuk a probléma gyökerét.

Az értelmezést követően a tagok még tehetnek fel kérdéseket, ez után mind megosztják a témában már esetlegesen szerzett tapasztalataikat, meglátásaikat és kihívásaikat. A „kör” második felében pedig a csapat javaslatokat dolgozza ki azzal a céllal, hogy a témagazda kellő gyakorlatias, azonnal végrehajtható ötletet kapjon, aminek a megvalósítását akár másnap meg is kezdheti. A téma megvitatása egy vállalással zárul a kiválasztott akció végrehajtására vonatkozóan, amit a témagazda tesz meg a többiek felé.


MASTERMIND +

Egyre gyakrabban mutatkozik igény arra, hogy a csoport keretein belül konkrét szakmai tartalmak is megjelenjenek, így elindult a Mastermind csoportunknak is egy evolúciója. Bizonyos alkalmakon részt vesznek vezetőfejlesztési, vagyontervezési, adózási, jogi, HR, IT és egyéb szak- értők, akikkel még jobb kérdéseket és hozzájuk illő megoldásokat tudnak a csoporttagok egymás számára megfogalmazni, és tovább szélesíthetik a látókörüket. Többet az alábbi QR kódra kattintva tudhat meg, ahol időpontot foglalhat egy rövid telefonos egyeztetésre.


A FELELŐSSÉGVÁLLALÁS

Ezért is fontos, hogy a témahozó cégtulajdonos meg is kezdje vállalásai végrehajtását, mert a csoporttagok között létezik egyfajta összetartás és közös felelősségvállalási kötelék is: ez pedig azt jelenti, hogy minden résztvevő, aki témájára vonatkozóan javaslatokat kapott, a következő alkalommal beszámol arról, hogy ebből mit valósított meg. Az eredményeire, a vállalás megvalósulására vonatkozóan pedig visszajelzést kap a többiekről. Pontosan tudom, mekkora érték egy ilyen visszajelzés. Éppen azért, mert cégtulajdonosként sokat vagyunk egyedül. Sokan szeretnénk hinni, hogy a beosztottjaink visszajelzései elegendők, de ez illúzió. Épp a minap volt erről egy beszélgetés az egyik mastermind csoportban, és szinte mindenki hasonlóan vélekedett erről a kérdésről. Senki nem kérdőjelezte meg a beosztottak visszajelzéseinek hasznosságát, de annak mindenki tudatában

volt, hogy egy főnök–beosztott függőségi viszonyban a kollégák képtelenek lesznek olyan visszajelzést adni, mint egy tőlük független cégtulajdonos, aki ráadásul hasonló helyzetben vagy esetleg éppen a közelmúltban lendült túl egy hasonló nehézségen. Ahogy Sonny – az egyik „főnök” – mondta a Bronxi mese című filmben: „Amikor mondok egy viccet, mindenki nevet. Tudom, hogy vicces vagyok, de azért nem ennyire.”

Ahogy halad előre az idő, úgy a csoportban is egyre erősebbek a kötelékek, egyre „bevállalósabb” témák is meg tudnak jelenni, ami egyre inkább növeli az értéket, amit a résztvevők kapnak minden egyes alkalomtól. Mindenki arról is egyre pontosabb képet kap, hogy a többiekhez képest hol tart, miben erősebb, vagy éppen miben van jobban elakadva, így a saját maga és cége fejlesztési prioritásait is sokkal jobban tudja meghatározni.

SZABÁLYOK

Közel 20 éve vezetek különböző csoportokat szupervizorként, szervezetfejlesztőként és coachként és mindig azok a csoportok működtek a legjobban, ahol éppen elegendő szabályt alkottunk ahhoz, hogy minden résztvevő komfortosan – kis túlzással kellő „biztonságban” – érezhessen magát ahhoz, hogy személyes szakmai elakadásait megossza. Ez a Vállalatépítés Mastermind esetében sincsen másként.

Néhány szabály, amit szem előtt tartunk (és közös egyetértés esetén szükség szerint a csoporttal módosítunk):

● mindenki annyit oszt meg, amennyit a csoportba valónak tart

● az „ami Vegasban történik, azt ott is marad” alapelvet alkalmazva a csoportban elhangzottakról – a saját tapasztalatokat, tanulságokat, vállalásokat kivéve – nem beszélnek a tagok a csoporton kívül

● ügyelünk arra, hogy azonos piacon működő, egymással versenyző cégek tulajdonosai külön csoportban legyenek

● mindenki annyit lesz képes „kivenni” a csoportból, amennyit beletesz; vagyis az általánosságok helyett a konkrétumokra fókuszálunk.

● 100%-ban gyakorlatias megoldásokra törekszünk

● számítunk a másikra, ezért is kérünk és adunk őszinte visszajelzést a vállalások teljesülésére.

Ugorjon vállalatával a következő szintre!

Tegye rendbe velünk vállalkozása szervezeti struktúráját!

Együtt kidolgozzuk cége következő generációs, átlátható szervezeti struktúráját, meghatározzuk a vezetői pozíciókat és egyértelmű felelősségi köröket dolgozunk ki, melyek a vezetők és kollégák felelősségei az egyes pozíciókban.

Tegye meg az első alapozó lépést az önjáró cég irányába!