fbpx

Hogyan tud cégtulajdonosként önjáró vállalkozást létrehozni cégéből 

Ön cégtulajdonos vagy a cégének legelfoglaltabb munkavállalója? 

A legtöbb magyar cégvezető-tulajdonos többször ragad az utóbbi pozícióban. Legtöbbjüket nem az ügyvezetői és tulajdonosi feladatai terhelik túl, hanem az, hogy a beosztottjaik munkáját végzik. Így a kezdeti vágyak arról, hogy tulajdonosként szabadon oszthatják be idejüket, miközben cégük fejlődik, szertefoszlanak.

Az alábbiakban feltérképezzük:

 • milyen nehézségekkel küzdenek a KKV cégtulajdonosok,
 • mit is jelent valójában a cégtulajdonosi szerepkör és mi nem része ennek a szerepkörnek,
 • mit jelent jó cégtulajdonosnak lenni, 
 • hogyan érdemes elindulni ezen az úton és
 • milyen előnyökkel jár, ha ezt megteszi.

Az operatív vezetésben elveszett cégtulajdonos nehézségei 

Yogi Berra a híres baseball játékos később edző válaszul arra a felvetésre, hogy „Hé, Yogi, szerintem eltévedtünk” azt válaszolta “Igen, de jó tempóban haladunk!” 

Hasonló helyzetben lehet a cégtulajdonos, aki nagy lendülettel az operatív feladatokat hajszolja, mégsem halad célja felé. 

A temérdek operatív feladat miatt  a cégtulajdonosoknak nem marad idejük és energiájuk, hogy olyan fontos témákkal foglalkozzanak, mint a stratégiai irányok meghatározása, egy következő üzletág/termékcsoport piacra vitele, a szervezetfejlesztés, pedig pont ilyen és hasonló kérdések megoldásával tudná önjáróvá tenni vagy egy következő szintre emelni a céget. Ebből az ördögi körből nehéz kijutni. Tapasztalataink szerint a cégtulajdonosok idejük 70 + %-ban munkavállalóik feladatát végzik és gyakran napi 12+ órát dolgoznak, olykor hétvégéik egy részét is beáldozva. 

Ön hogy van ezzel? Milyen mértékben foglalkozik munkatársai feladatával? Mennyit túlórázik? Mikor merte utoljára hosszabb időre kikapcsolni a telefont? El merne utazni hetekre vagy esetleg hónapokra? 

Fontos, hogy a cégtuladonos időben belevágjon a cége önjáróvá alakítására. Egyedül ez akár 8-10 évébe is kerülhet, és a tulajdonos teljesen kimerülhet a sok próbálkozásban. Ezért javasoljuk, hogy forduljanak olyan szakértőhöz, aki számos, akár több mint 100 vállalatot vezetett végig ezen a nehéz úton és így ez az időtáv két évre rövidíthető.

Milyen egy jól tervezett cégtulajdonosi szerepkör?

Egy sikeres cégben a cégtulajdonos napi feladatai többnyire a cég vezetésére és irányítására összpontosítanak.  A cégtulajdonosi szerepkör egy olyan pozíció, ahol a vállalkozó már nem a napi üzleti operáció irányításával foglalkozik, hanem a stratégiára és az üzletfejlesztésre, vagyis a cég jövőjére fókuszál. 

Mi tartozik a cégtulajdonos napi feladatai közé? 

Ha a lenti lista arra döbbenti rá, hogy nem képes a cég többi vezetőjét bevonva ezekre a feladatokra elegendő időt szánni, itt az ideje, hogy cselekedjen:: 

 1. Jövőkép, stratégia és vállalati értékrend: Cégtulajdonosként Ön felel a a stabil jövőkép, az ezt támogató stratégiai terv és szervezeti értékrend kidolgozásáért és frissítéséért, valamint az ehhez szükséges döntések meghozataláért. Ez magában foglalja a piaci lehetőségek elemzését, versenytárs elemzést, az erőforrások hatékony felhasználását. technológiai fejlődést.Cégtulajdonosként stratégiai döntéseket kell hoznia, például a befektetésekkel, növekedési tervekkel és új piacok megszerzésével kapcsolatban. Ezen kívül fontos, hogy folyamatosan szemmel tartsa a céget érintő innovációt és a technológiai fejlődést.

A vállalati értékrend meghatározása is az Ön feladata, ideális esetben a cég többi vezetőjével közösen. Cégtulajdonosként  felelős az olyan alapvető értékek és elvek meghatározásáért, amelyek irányt mutatnak az egész vállalkozás számára. Ezek az értékek meghatározzák, hogyan kezeljük az ügyfeleket, az alkalmazottakat és a partnereket, továbbá mik a kollégák működésével kapcsolatos elvárások. Ez határozza meg milyen szerepet kap a bizalom, az innováció és a szabadság kultúrája, amely lehetővé teszi a munkatársak számára, hogy kreatívak legyenek és hozzájáruljanak a cég folyamatos növekedéséhez vagy ellenkezőleg milyen kulcsfontosságú a szigorúan meghatározott szabályok betartása, mint pl. egy gyárban.  

 1. Szervezet és emberek: A cég csak hatékony struktúrában, a megfelelő pozíciókban ülő megfelelő emberek közös munkája révén tud sikeressé válni. És ami még fontosabb, hogy megfelelő struktúra és emberek nélkül Ön képtelen lesz delegálni az operatív vezetés feladatait. Nem véletlen hallom a legtöbbször azt a megjegyzést cégtulajdonosoktól, hogy “nincs kinek” delegálják azokat a feladatokat, amelyeket már egy ideje szívesen leadtak volna. Azt pedig, hogy ki játszik milyen poszton a csapatokban, végső soron az ő dolguk eldönteni. Ahogy nő továbbá a cég, hozzá kell igazítani a működtetési logikát, munkaszervezést, és olykor más kompetenciával rendelkező kollégákra is szükség van. 
 1. Teljesítménymenedzsment: tulajdonosként akkor tud kiszámíthatóan és alacsony kockázattal vezetői felelősséget delegálni, ha már bevezetett teljesítménykövető- és előrejelző rendszert, amely minden pillanatban átfogó képet ad a cég üzleti teljesítményéről. Ehhez pedig teljesítménymutatókra van szükség. Ezek a mutatók segítenek a vállalkozás egészségi állapotának és teljesítőképességének mérésében. Az Ön cégének akkor van egy megfelelően érett teljesítménymenedzsment rendszere, ha hétről hétre, nem több mint két perc alatt el tudja dönteni, hogy mely területeken (pl. értékesítés vagy gyártás) van-e vagy nincs szükség beavatkozásra, korrekciós intézkedésekre.
 1. Folyamatok: Szükséges, hogy azonosítsa azt a 5-8 kulcsfolyamatot, ami a cég értékteremtésére a legnagyobb hatással van. Az egyik ügyfelünknél ez a kulcsfolyamat az ajánlatadás volt, éppen ezért az első ügyfél-megkeresési lépéstől a szerződés megkötéséig egy egyszerű, skálázható és optimalizált folyamatot hoztunk létre, amelyben mindenki pontosan tudta, hogy mi a feladata és az ügyfél úgy érezhette, hogy egyedi igényeinek figyelembe vételével, de mégis elképesztő gördülékenyen jut el egy szolgáltatás megrendeléséig. 

A folyamatokat minden esetben írásba kell foglalni, skálázhatóvá tenni, optimalizálni, leoktatni és betartásukat számon kérni, hiszen az ilyen “tervek” is éppen csak annyit érnek, amennyit a kollégák belőlük betartanak.

 1. Információáramlás biztosítása:  a cégen belüli információáramlás – különösen a vezetői szinten és onnan lefelé – legyen átlátható, hatékony és a döntéshozatalt segítse elő. 5-10 fős cégméret felett ideje feladnia, hogy mindenkivel négyszemközti egyeztetéseket folytat és ehelyett heti – vagy legalább kétheti – vezetői értekezletek tartania egy előre meghatározott, hatékony napirend mentén, a megfelelő – például a vállalatépítésben használt – támogató eszközökkel.. 

Az, hogy a fentiekből melyikre mennyi időt szükséges fordítani függ a cég helyzetétől, fejlettségi fokától. Warren Buffet a sikeres amerikai nagyvállalkozó, befektető véleménye egyértelműen a stratégiai tervezés előtérbe helyezését emeli ki. Ez látszik a híres kijelentéséből is, mely szerint: 

Ragaszkodom ahhoz, hogy rengeteg időt fordítsak, majdnem minden nap, arra, hogy csak üljek és gondolkodjak. (…) Olvasok és gondolkodom. Tehát többet olvasok és gondolkodom, és kevesebb az ösztönös döntésem, mint a legtöbb üzleti embernek.”

Mi NEM tartozik a cégtulajdonos napi feladatai közé?

Az egyik legnagyobb kihívás a cégtulajdonos számára a stratégiai vezetővé válás (esetleg kizárólag a tulajdonosi szerepkörbe történő átmozdulás), amelyben az operatív feladatokat pl. egy operatív vezető vagy az adott területek tehetséges vezetői látják el. A sikeres cégtulajdonosnak el kell hagynia a szokását, hogy saját feladatának tekinti az alábbiakat, ezekben legfeljebb iránymutató vagy ellenőrző szerepe lehet:

 1. Napi operatív döntések: Tulajdonosként nem kell részt vennie minden apró döntésben, amely a vállalat napi működését irányítja. Ehelyett, az ilyen döntéseket átadhatja a vezetőségnek vagy más kompetens munkavállalónak, de ne felejtse, hogy ezt megelőzően szükséges kialakítania egy jól működő kontrollrendszert.
 2. Mikromenedzsment: A részletekbe való túlzott beavatkozás hátráltatja a céget, szükséges, hogy meg tudjon bízni abban, hogy kollégái elvégzik a feladatokat. Ezen túl könnyen alááshatja beosztott vezetői hitelességét és elfogadottságát, ha átnyúl a fejük felett. Ne felejtse, nem azért vett fel drága vezetőket, hogy utána a kollégák továbbra is minden problémával Önhöz forduljanak.
 3. Napi munka kivitelezése: A cégtulajdonosnak nem feladata a vállalat napi munkájának végrehajtása. Minél nagyobb részben látják ezeket el a munkavállalók, annál több ideje marad arra, hogy a vállalat hosszú távú céljait megvalósítására összpontosítson. 

Hogyan váljon még jobb cégtulajdonossá?

Az átmenet az operatív irányítástól a cégcvezetői/tulajdonosi szerepkörbe nem mindig könnyű, de lehetséges. Óriási kár veszni hagyni, a cégben és az Önben rejlő potenciált. A jó tulajdonos stratégiát alkot, felméri a vállalata helyzetét és szakaszokra bontott, jól definiált akciótervet készít, ezt kommunikálja az érdekelt felek felé és megvalósítja. Mondani sem kell, az út tele van kihívásokkal és könnyű tévútra térni. 

A cégtulajdonosok a vállalatépítés folyamán gyakran csupán az intuíciójukra hagyatkoznak. Ez sok hibás döntést, elvesztegetett időt jelenthet. Van aki az önképzés útját válassza könyveket olvas, podcastokat hallgat, előadásokon vesz részt. Ez lehetőséget ad számára a széleskörű tudás megszerzésére. Azonban hátránya lehet, hogy elveszik a sok más irányba mutató tanács útvesztőjében, a gyakorlatban szerzett tapasztalatok hiányozhatnak és a megoldások nem a cégtulajdonos vállalatára vannak szabva. 

A harmadik lehetőség, a professzionális vállalatépítési partner kiválasztása. Ez egy olyan tapasztalt szakember bevonását jelenti, aki több cégtulajdonost sikeresen végigvezetett ezen a időnként viharos úton. Tudja milyen lépésekből áll a folyamat, milyen kérdéseket kell kérdezni, hogyan kell felmérni a helyzetet, melyik cégnél milyen akciótervet érdemes alkalmazni és miben kell leginkább támogatni a cégtulajdonost, ha problémákba ütközik gyors és méretre szabott megoldással tudja segíteni a cégtulajdonost. A cégtulajdonos igy lényegesen könnyebben megtalálja és tartja az irányt, a nehézségeknél tudja van tapasztalt támasza, aki már számtalanszor megjárta az utat, csak akkor változtatja az irányt vagy a sebességet, ha ezt a körülmények megindokolják, és akkor is tudatosan, kontrollal teszi. A cégtulajdonos így sok értékes időt és energiát megtakarít.

Talán mondani se kell, a cégtulajdonos és a cég átállása egy időigényes folyamat, szükséges elkezdeni, míg a cégtulajdonosnak maradt lendülete. 

Sikeresebb lesz-e a cég az transzformációs folyamat során?

Az átmenet az operatív irányítástól a tulajdonosi szerepkörbe lehetőséget teremthet a vállalatnak a hosszú távú tervezésre és kiszámítható növekedésre. Ha a tulajdonos hatékonyan delegálja az operatív működést, és képes marad a stratégiai irányításra, akkor a vállalat sikeresebb és értékesebb lesz. 

 1. Képzelje el, hogy cége stabil lábakon áll és tudatosan halad a cél felé miközben csökken a cége függősége a cégtulajdonoson. A cég értékesebb a cégtulajdonos felszabadultabb, mivel:  
 • nem muszáj naponta 12+ órát robotolnia, más területekre és önmagára is jut ideje, akár heti 20 órája is felszabadulhat olyan dolgokra, amiket szeret
 • nem esik kétségbe, ha 3-6 hónapra távol marad a cégtől
 • elmozdul a cége a holtpontról, és az elkészített tervel elindul egy olyan úton, ahol 2 év múlva 2x-es 3x-os bevétel várja
 • vállalatát felkészíti arra, hogy kiválasztott utódja kezében is sikeresen működjön, vagy könnyebben és magasabb áron tudjon rá vevőt szerezni. A tulajdonos szerepének megváltozására felkészített cég akár harminc-ötven százalékkal is többet ér 

Összegzés

Az átállás a cégtulajdonosi szerepkörbe nagy kihívást jelentő átmenet lehet a vállalkozók számára, de a megfelelő szemléletmóddal és támogatással elérhető. Az átmenet az operatív irányítástól a tulajdonosi szerepkörbe a cég sikerének és értékének növekedését hozza magával. A jó cégtulajdonos a stratégiai irányításra összpontosít, és hatékonyan delegálja az operatív feladatokat. Az átmenet időigényes és kihívásokkal teli lehet, de ha sikeresen megvalósul, a cég és a cégtulajdonos is nyer.

 1. Milyen egy jól tervezett cégtulajdonosi szerepkör?

A cégtulajdonosnak olyan szerepkörben kell működnie, ahol már nem a napi üzleti operációk irányításával foglalkozik. A tulajdonos szerepköre a cég hosszú távú sikerének biztosítására összpontosul. A cégtulajdonosok feladata a stratégiai tervezés, döntéshozatal, szervezeti struktúra meghatározása, vállalati kultúra kialakítása és információáramlás biztosítása.

 1. Hogyan válhat cégtulajdonossá válni?

Az átmenet az operatív irányítástól a tulajdonosi szerepkörbe nem mindig könnyű, de lehetséges.  Fontos megfogalmazni egy jól definiált és inspiráló célt, kijelölni az oda vezető utat és ezen az úton elindulni. A tulajdonosok szakmai segítséget is igénybe vehetnek, hogy hatékonyabban és gyorsabban alakítsák át a cégüket. 

 1. Milyen előnyökkel jár az átmenet a tulajdonosi szerepkörbe?

A cég függősége a cégtulajdonoson csökken a cégtulajdonosnak ideje szabadul fel. A vállalat határozottan halad a cél felé. A szervezeti átalakulás létfontosságú a vállalat hosszú távú sikeréhez a zökkenőmentes átmenethez és örökléshez, és jelentősen növeli a cég értékét.  

Ugorjon vállalatával a következő szintre!

Tegye rendbe velünk vállalkozása szervezeti struktúráját!

Együtt kidolgozzuk cége következő generációs, átlátható szervezeti struktúráját, meghatározzuk a vezetői pozíciókat és egyértelmű felelősségi köröket dolgozunk ki, melyek a vezetők és kollégák felelősségei az egyes pozíciókban.

Tegye meg az első alapozó lépést az önjáró cég irányába!