Így lesznek a cégében dolgozó kollégákból egytől-egyig kiváló emberek!

Vannak “kiváló” kollégák. És vannak azok a kollégák, akik megfelelő vezetői támogatással kiváló, vagy közel kiváló kollégákká válhatnak. A cikkben arról írunk, hogy ezt milyen eszközökkel tudja elérni.

Gondoljon arra a kollégára, aki a legjobb a csapatában. Akiből ha tízszer vagy százszor annyi lenne, aki az Ön cége akár az egész világot meghódíthatná…

Ugye milyen vonzó ez a kép? Szinte alig beszélgetek olyan cégtulajdonossal, aki ne volna képes arra, hogy ezeket a kollégákat pár másodperc alatt nevükön nevezze. És olyan cég tulajdonossal is alig beszélgetek, aki nem mondaná el, hogy 10-ből vagy 20-ből 1-2 kollégáról tudja ezt elmondani. Pedig ez az arány lehetne sokkal nagyobb is! A saját – számos cégével megegyező – tapasztalatom, hogy a kollégák 70-80%-nál el lehet érni, hogy egy általuk fontosnak tartott munkahelyen próbáljanak alkalmazkodni a cégvezetés elvárásaihoz. Ebben a legnagyobb szerep Önre és a vezetőkre vár.

Nézzük, mit kell ehhez tennie?

  1. Határozza meg pontosan, hogy ezek a kollégák mitől olyan különlegesek. Ha hatékonyan szeretne ebben előrehaladni, akkor elsőként azonosítsa azt, hogy milyen viselkedésformák, attitűdök és/vagy értékek teszik ezeket a kollégákat olyan értékessé az Ön számára.
  2. Írja le ezeket az értékeket, finomítsa vezető kollégáival őszinte beszélgetéseken.
  3. Bármilyen hosszú is a lista, határozzon meg ebből nem több, mint 3-5 alapvető értéket, melyek – amikor minden kollégára igazak lesznek a cégében – akkor az Ön dolga könnyebbé válik vezetőként, a cége pedig az üzleti sikerek következő szintjére lép. A legutóbbi Vállalatépítési Programban például az alábbi értékeket határoztuk meg, amiben a tulajdonos és vezetői csapata rendkívül gyorsan egyetértettek: Eredményorientált, Csapatjátékos, Önálló.
  4. A vezetőivel közösen értékelje az összes kollégát ezen értékrend mentén. Kire, milyen mértékben igazak az Önök által meghatározott értékek? Javaslom, hogy minden kolléga értékelését közösen vitassák meg a vezetőkkel, hogy egyre inkább egységes gondolkodás alakulhasson ki ebben kulcsfontosságú vezetői témában is.
  5. Egy erre alkalmas fórumon tájékoztassa a kollégákat ezekről az értékekről és arról is, hogy a jövőben ez lesz az ő teljesítményük értékelésének az egyik eszköze.
  6. És most jön a munkás rész (ami nélkül elmarad a kívánt hatás): Önnek és a vezetői csapat többi tagjának ezentúl rendszeresen visszajelzést kell adnia a kollégák felé. Akik jól teljesítenek, bennük erősítse meg az elvárt értékeket, viselkedésformákat (a pozitív visszajelzést érdemes egy csoport előtt adni). Akik valamiért elmaradnak az elvárástól, konkrét példán keresztül – négyszemközt – adjon nekik visszajelzést arra, hogy milyen működést vár el tőle, mi az, amit szeretne, hogy az adott kolléga nem tenne ilyen módon.

Noha ezek a lépések eleinte extra energiát követelnek Öntől, mégis megéri az erőfeszítést, amelynek a várható eredménye: elkötelezett, a céges értékrenddel azonosuló és azt maximálisan támogató kollégák, kincset érő kulcsemberek.

Tegye meg az első lépést, pontosítsa elvárásait és kezdjen el visszajelzést adni embereinek. Ez nem csak üzletileg jó befektetés. A beosztottai is hálásak lesznek Önnek.

Mindenki egyért!

„Mi is történik egy – a „beavatottak” számára rendkívüli értékű, a még tájékozódók számára misztikusnak hangzó – Mastermind csoportban? Miért elengedhetetlen a gyakorlatban beszámolni a

Elolvasom

Készen állsz a szintlépésre?

Hamarosan eléhetővé tesszük a legközelebbi szemináriumunk helyét és idejét. Kérj értesíts, hogy ne elsőként értesülhess.