fbpx

A Covid-19 válság és a ma előrevetíthető következményei a tranzakciós piacra

(Szendrői Gábor, a Concorde MB Partners ügyvezető partnere és Merczel Levente CMBP igazgatója mai vendégszerzőim.)

A koronavírus globális megjelenése jelentősen megváltoztatott mindent – ahogy élünk, ahogy dolgozunk, ahogy mozgunk, ahogy kikapcsolódunk. A kezdeti sokk feloldódásával egyre többen gondolkodnak el arról, hogy milyen lesz a világunk, amikor kiszabadulunk mostani kötöttségeinkből. Cikkünkben azt próbáljuk megvizsgálni, milyen lesz az elkövetkező idők tranzakciós piaca és a cégeladók hogyan gondolkodhatnak vagyonuk megőrzéséről.

A koronavírusnak egyelőre csak a rövid távú következményei ismertek. Azt, hogy a globális vírus következtében kialakult válságnak milyenek lesznek a közép- és hosszútávú következményei, még nem látjuk. Persze sokan megpróbálják ezt megjósolni. Cikkünkben azt kíséreljük meg körüljárni, a ma ismert elemzések konklúziói hogyan hatnak majd várhatóan a magyar cégekre és a velük kapcsolatos tranzakciókra, illetve mit érdemes tenni a vagyonunk védelme érdekében. A felvetett kérdések különösen lényegesek, ha elfogadjuk, hogy a járványnak több tíz évre előre gyakorolt gazdasági hatásai is lehetnek. Ezek közül ráadásul néhány már elég biztosan előre látszik:

  • A manapság megnövekedett gazdasági bizonytalanságok és az ebből következő megnövekedett kockázatok sokáig itt maradnak velünk…
  • …miközben gyülekeznek a politikai viharfelhők és egyre sötétebbek. Lehet, hogy eljött a béke korának vége?
  • A globális gazdasági szereplők működési modellje végérvényesen meg fog változni, ami kihat a legkisebbekre is.
  • A gazdaság irányításában a válságállóságon lesz a fókusz a hatékonyság rovására, ami redundanciákat, ezáltal csökkenő profitabilitást fog eredményezni, amiből csökkenő gazdasági fellendülés is következik, azaz a reál kamatok – háborús időkkel ellentétben – csökkenni fognak 10-20 éves időtávon a tőke iránti kereslet csökkenése és a visszafogott gazdasági növekedés miatt.

Mik lehetnek ezeknek a gazdasági és politikai hatásoknak a következményei a hazai tranzakciós piacra nézve?

Drasztikusan csökkenő értékelések mellett kulcsfontosságú egy, a globális folyamatokat jól ismerő tanácsadó részvétele egy tranzakció során.

Általánosságban az a várakozásunk, hogy a cégek teljesítménye bezuhan, ezért ezek az esetleges tranzakciók során szükségszerűen alacsonyabb értékelésen fognak forogni. A globálisan fellépő bizonytalanság miatt mind az EBITDA-k, mind a szorzók csökkenni fognak. Ugyanakkor persze a válság hatása nem minden cégre egyforma, azaz lesznek eltérések a különböző cégek értékelései között. Azok a cégek relatíve felértékelődhetnek, amelyeknek teljesen önálló és stabil a menedzsmentje, precíz és naprakész a kontrollingrendszere, illetve fegyelmezettek a folyamatai. A vevők a globális aggodalmakkal kapcsolatban saját bizonytalanságukat, illetve a potenciális tranzakciót követő várható veszteség finanszírozását is beárazzák. Az értékeléseket ezek mellett tovább ronthatja az is, hogy a bankok a következő időszakban csökkenteni fogják a hitelezéseiket, és várhatóan ott fognak hitelezni, ahol kötelezik őket… és nem valószínű, hogy ez az akvizíciós hitelek területe lesz (bár a jegybank szándéka szerint erre is biztosít forrást az NHP Hajrával). Végül a sok csőd és csődközeli cég miatt – bár reménykedünk, hogy ilyenből minél kevesebb lesz – több lesz az eladó, mint a vevő, ami szintén tovább rontja az értékeléseket.

Ezek okán vevőnek lenni a magyar piacon most vonzó. Látunk olyan stratégiai szereplőket, akik akvizícióval menekülnének előre, vagy akiknek működését nem, vagy minimálisan érinti a globális járvány. Ilyen helyzetben a professzionális támogatás kulcsfontosságú:

  • Szinte naponta változik a világ, a pillanatnyi hangulatváltozás bedönthet egyébként sikeres tranzakciókat, ha nincs megfelelő szakmai támogatás.
  • Az eladó (vagy éppen a vevő) a mindennapi üzletmenet bizonytalanságai miatt érzelmileg kifeszítetté válhat, amely feloldását a professzionális mediálás elérheti.
  • A gazdasági hatások számszerűsítése ilyenkor kritikus. Bár a módszertani eltéréseken békeidőben elképzelhető, hogy átsiklanak a felek, háborús időben minden forint számít. Ilyenkor jól jöhet a higgadt tanács, hogy mi az, ami reális, mi az, ami nem, mit érdemes kérni és mit érdemes nyújtani ahhoz, hogy a tranzakció a legtöbb értéket teremtse.
  • Békeidőben a tranzakciós tanácsadó Magyarországon inkább értéket realizál a tulajdonosnak, míg háborús időszakban – ha sikerül az értékesítés – akkor értéket is teremt.

Professzionális eszközkezelők krízishelyzetekben is tudják védeni a vagyonunkat.

Válsághelyzetben hatványozottan felmerül, hogy ha valaki tranzakcióra is lép, hogyan tudja megvédeni a megszerzett vagyona értékét. Ebben aztán végképp nincsenek jó tanácsaink, inkább csak gondolkodási szempontokat szeretnénk megosztani Olvasóinkkal.

Fontos jó tanács, hogy válságban (főként az elején) jó, ha likvid eszközben, azaz elsősorban készpénzben áll jelentős vagyon. Feltéve persze, ha az a készpénz olyan ország készpénze, ahol stabil a bankrendszer. A hazai bankrendszer ma távolról stabilnak tűnik, tehát forintot tartani itthon jó. Persze kérdés, hogy a különadók, moratóriumok és egyéb eszközök mennyire befolyásolják a pénzügyi szektor stabilitását.

Devizát tartani leginkább azokban az országokban érdemes, ahol az adott deviza a nemzeti fizetőeszköz (eurót az euróövezetben, dollárt az USA-ban). Ha valaki eurót tart, akkor pedig azt érdemesebb olyan országokban, amelyek eurót használnak, és gazdaságilag közel állnak az euróövezet motorjához, Németországhoz (Ausztria és Luxemburg, esetleg a Benelux -államok), vagy pedig olyanokban, amelyek viszonylag stabil és erős gazdasággal rendelkeznek függetlenül a környezetüktől (mint például Írország – nem véletlen, hogy egyik anyavállalatunk, a Concorde Értékpapír saját írországi megoldást ajánl a vagyonvédelem egyik megoldásaként). Ez azért fontos, mert egy esetleges – nem is annyira valószínűtlen – euróövezeti bomlás esetén érdemes abban a körben maradni nyitott pozícióval, ami vélhetően, mint magország, fenntartja az euró használatát.

Sokan úgy látják, és ezt mi is osztjuk, hogy az ingatlanpiacon hamarosan nagyobb korrekciókat fogunk látni. Lesz olyan pillanat, amikor majd érdemes lesz oda belépni – ugyanakkor a válság időbeli elhúzódásától is függ majd, hogy ez mikor jön el.

Válságban az arany ára jelentősen megnő – és ez most sincs másképp. Viszonylag értékálló befektetés lehet, de nagyon fontos, hogy milyen forrásból és milyen megbízhatósággal tud aranyhoz jutni az ember.

Nem is olyan régen történt meg hazánkban az, hogy trombitarezet ajánlottak aranyként fedezetül, és ezzel profi szakembereket is megvezettek; fontos, hogy ha valaki aranyba menekül, ki tudja választani azt a forrást, ahol ilyen nem történik meg vele. Természetesen az aranyba történő befektetés időzítése is fontos, ugyanis krízishelyzetekben jellemző lehet a részvény piaccal való korrelációjának növekedése, mint ahogy az elmúlt hetekben történt.

Végezetül, mint oly sok esetben, a pénz kezelésével is érdemes profi szakembereket, vagyonkezelőket megbízni. Ők sokszor, ha nem is a nyereség maximalizálására, de a vagyon megtartására tudnak optimalizálni – válság idején ez talán a fő szempont. Vagyonkezelő sokfajta van – és ott is emlékszünk olyanokra, akik eltűntek az ügyfelek pénzével. Vagyonkezelőből érdemes jó hírnévvel rendelkezőt választani, olyat, akinek az ügyfélprofilja megfelel az ott elhelyezni kívánt pénzösszeg nagyságával (nem érdemes még akár 2-5 millió euró szabad pénzeszközzel sem a nagyhírű svájci bankokat keresni; még ekkora vagyonnal sem kap megfelelő kiszolgálást, hiszen azoknak a célfüggvénye akár bőven 10 millió euró feletti vagyonok kezelése). És a rendelkezésre álló vagyonkezelők között érdemes a beterhelt költségekre is figyelemmel lenni, nem csak a múltbeli teljesítményre, a tapasztalatra és a csapatra; a vagyonkezelés esetében is egyszerűbb a pontos költségek nyomon követése és azok minimalizálása, mint előzetesen az esetlegesen elérhető hozamok alapján történő választás.

Tehát olvasóinknak és ügyfeleinknek azt tanácsoljuk, hogy a jelenlegi extrém, soha nem látott helyzetben a biztonságot válasszák mindenek felett, hiszen aki most veszít, nagyon sokat veszíthet, míg kockáztatni a növekedésért máskor is lehet.

Szendrői Gábor Ügyvezető Partner

Merczel Levente

Igazgató

Concorde MB Partners

Cikkünk a Cégértékben megjelent részletes Covid elemzés szerkesztett változata. A teljes elemzés elérhető a cmbp.hu website-on a Cégérték fül alatt.

Ugorjon vállalatával a következő szintre!

Tegye rendbe velünk vállalkozása szervezeti struktúráját!

Együtt kidolgozzuk cége következő generációs, átlátható szervezeti struktúráját, meghatározzuk a vezetői pozíciókat és egyértelmű felelősségi köröket dolgozunk ki, melyek a vezetők és kollégák felelősségei az egyes pozíciókban.

Tegye meg az első alapozó lépést az önjáró cég irányába!